Vinteräventyr

Vinteräventyr

Vill du uppleva spännande, utmanande och roliga vinteräventyr? Vad kan väl då vara bättre än vårt fantastiska land Sverige. Här finns ett stort utbud av vinteräventyr som passar såväl stora som små. Vad sägs om att åka zipline över snöklädda trädkronor? Eller varför inte bo på världens första hotell som är gjort av snö och is? Kanske föredrar du lugnare aktiviteter som att åka hundspann eller besöka Tomteland? Oavsett vad du söker, så är vårt land, från norr till söder, fullspäckad med härliga vinteraktiviteter. I artikeln får du tips på några av de bästa äventyren som vintersverige har att bjuda på.

Vill du läsa mer om skidåkning och kanske boka en skidresa kan du får många värdefulla tips inför din nästa snöresa hos Snöresor.com. Snöresor.com ger dig bra råd om vad du ska tänka på inför skidsemestern och vart du bokar in skidåkningen som passar dig bäst.

Vinteräventyr i polarhimlens norrsken

Abisko anses vara världens bästa plats för att se norrsken. Polarhimlens norrsken har alltid fascinerat, och många besökare letar sig hit, norr om polcirkeln, för att uppleva detta ljusfenomen. De många molnfria nätterna samt bristen på ljus, gör att man här får vara med om upplevelsen att se mötet mellan jorden och rymden. Detta vinteräventyr upplevs bäst perioden från december till mars. Under ungefär hälften av alla molnfria nätter, kan man se norrskenet (eller Aurora borealis som ljusfenomenet även kallas). De omgivande bergen förhindrar att det bildas moln på Abisko varför i stort sett alla nätter är molnfria. Det går en lift upp till Aurora Sky Station på fjället Nuolja.

Laponia är världsarvet som bjuder på såväl storslagen natur som upplevelser utöver det vanliga. Här kan du få vara med om samiska vinteräventyr samt lära dig mer om deras fascinerande kultur. Från Jukkasjärvi åker du med skoter eller kälke till Sautosjohka där den samiska vildmarkslodgen ligger. Där får du prova på att mata renar samt fånga en ren med lasso. Du får även chansen att provköra rensläde i det vintervita landskapet. Inne i tältkåtan, slår man sig sedan ner på renfällarna och provar på det rökta renköttet souvas med glödkaka medan man värmer sig runt den sprakande brasan. Renskötaren berättar om deras vardag och den samiska kulturen.

Åk zipline och få en adrenalinkick

Fastspänd i en vajer, susar du fram över trädtopparna. Vinterkylan biter i kinderna medan du upplever detta vinteräventyr som ger en hisnande känsla. Det är en utmaning, men samtidigt en härlig upplevelse att se det vackra vinterlandskapet från ovan. Detta kan man göra i Åre. Där finns det olika banor – en del lite långsammare (för barn över åtta år och vuxna som inte vågar sig på den svarta banan), men även de som är längre och mer fartfyllda. Förutom i Åre, kan man åka zipline vintertid i Orbaden i Hälsingland. Här får man ta sig till banans början med hjälp av snöskor, vilket också är en upplevelse.

I början är alla nybörjare. Bara för att man är skandinav så betyder det inte att man är ett proffs på skidor, och det är inte alla som har haft möjlighet att lära sig skidåkningens konst. Därför kan det vara ett riktigt spännande vinteräventyr att prova på det. På många skidanläggningar i landet, kan man delta i skidskolor för att lära sig grunderna. Det är ganska jobbigt att åka skidor och därför kan det, speciellt om man är barn, vara trevligt att kombinera skidåkandet med till exempel att åka hundspann eller skotersafari. I Dalarna finns många barnvänliga skidanläggningar som erbjuder vinteräventyr för barn. Dalarna bjuder även på mycket annat intressant, såsom tillverkningen av dalahästar i Rättvik. Orsa rovdjurspark är spännande för barn, och Mora tomteland är ett måste för barnfamiljer.

Bo på Ishotellet

I Ottsjö i Jämtland, kan du verkligen få vara med om ett riktigt speciellt vinteräventyr. Du får lära dig bygga en igloo och även sova i den. Det kan vara ett alternativ om du inte vill åka till Jukkasjärvi och bo på Icehotel, som är ett av världens första hotell gjort helt i snö och is. För dig som bor lite längre söderut i landet och vill vara med om ett vinteräventyr, finns skidtunneln i Torsby. Detta är en inomhusarena för längdskidåkning. Här kan du lära dig att åka skidor, men även träna dig inför till exempel Vasaloppet. Tunneln håller en behaglig temperatur på minus tre grader. Du kan även åka skidor i Torsby skidtunnel mitt i sommaren.

Upplev ett vinteräventyr och se norrskenet