Resmål

Resmål

Svenskar reser både ofta och gärna och nästan hälften av alla svenskar kommer att resa utomlands i år. De klassiska charterresmålen Spanien och Grekland ligger i topp, men många väljer även USA eller Italien. Tyvärr är det för äventyrligt att resa till Turkiet nyförtiden. På en lista över tio populäraste resmål saknas de långväga resmålen i Asien och Afrika. Ändå är det många som börjar välja dessa resmål också. Yngre backpackar gärna och stannar ofta borta upp mot sex månader. Sedan finns även den nya typen av resenärer som kallas de digitala nomaderna. De reser tillsammans med sin laptop och gör stranden eller bungalowen till sina kontor. Familjer utnyttjar barnledigheten till att göra långresor. Valmöjligheterna är många.

Resmål – de två som toppar listan

Mallorca är svenskarnas favorit bland alla resmål

Mallorca är svenskarnas favorit bland alla resmål. De som vill upptäcka världen kanske rynkar på näsan och tänker sig 80-talets grisfester, filmen ”sällskapsresan” eller charterresenärer som går i flock efter reseledaren. Dagens Mallorca har mycket mer än så att erbjuda. Här kan man välja mellan charmiga byar, barnvänliga stränder, stora all-inclusive hotell med all komfort eller designhotell med spa. Även om du kan hitta svenska köttbullar är det de traditionella spanska tapasbarerna som dominerar. Man kan göra härliga utflykter på egen hand uppe i bergen, besöka vingårdar eller åka på båtutflykter. Trots att Mallorca fylls med turister under säsongen finns det fortfarande relativt folktomma stränder och natur att upptäcka.

Även om många Greklandsresenärer ofta talar om små blå-vita genuina öar är det Greklands största ö Kreta som är nummer ett i popularitet som resmål. Kreta har oändliga stränder och höga berg där snön ligger kvar ända in i maj. Naturen är fascinerande och här finns många endemiska växter. Raviner finns en flertal och en del är lämpliga för vandringar. Maten är ett kapitel för sig. Eftersom ön är bördig finns här mycket lokala produkter vilket visar sig i den välsmakande maten. En tur runt ön visar oliv-, apelsin- och avokadoträd men även vildväxande kryddor som oregano och timjan, vilka färgar bergen lila under blomningssäsongen.

Rhodos – en favorit sen många år

På tredje plats hamnar den kända ”svenskön” Rhodos, som har varit en favorit bland resmål i årtionden. Likt Mallorca är det många som undviker utpräglade turistiska ställen och när de hör Rhodos drar de åt sig öronen. Vill man däremot upptäcka en grekisk ö som erbjuder det mesta som krävs för en lyckad semester har Rhodos i stort sett allt. Här finns små gemytliga hotell, designhotell, stora spahotell och fantastiska stränder. Den som har kräsna smaklökar ska veta att Rhodos de senaste åren genomgått ett otroligt uppsving. Även om det fortfarande kan finnas det man kallar ”turistfällor”, kan man lätt undvika dessa genom att fråga lokalbefolkningen var de äter.

Trots att Rhodos hamnat på tredje plats bland populära resmål visar tendensen i bokningar att de öar som tagit emot flyktingar har mindre bokningar. Detsamma gäller för resmål i Turkiet och speciellt Istanbul. På grund av oroligheterna i landet har bokningarna totalt till landet minskat med runt 30%. Ändå ligger till exempel turistorten Antalya på sjunde plats. Kroatien är ett land som de senaste åren har ökat i popularitet. Orten Split ligger på femte plats. Split är Kroatiens näst största stad och en resa hit bjuder på både storstadspuls, historia och underbara stränder. Man hittar både uteserveringar och shopping som håller världsklass. Split är även en utmärkt utgångspunkt för den som vill göra utflykter i den kroatiska skärgården. Storstäder som ligger på topplistan är inte helt oväntat London och New York med nionde respektive tionde plats.

Hela tio i topp listan

För att sammanfatta hela listan med populära resmål är det i nämnd ordning Mallorca, Kreta, Rhodos, Malaga, Split, Cypern, Barcelona, Antalya, London och New York. Istället för att nämna specifika orter kan man också lista länder som resmål. Här finns även Frankrike och Portugal med. I Frankrike är det främst Paris och Provence som svenskar föredrar att besöka. Förutom listor med de populäraste resmålen kan man även se listor där de bästa resmålen utses. Här hamnar Kanada, Colombia, Finland och Nepal i topp. Kriterierna för att hamna på den listan kan vara till exempel bäst valuta för pengarna, imponerande landskap eller speciella event för just det året då listan sammanfattas.