Resa med barn

Resa med barn

Att resa tillsammans som familj kan vara en fantastisk upplevelse. En resa med barn kan vara både inspirerande och kul och med lite planering undviker ni också de problem som är vanligast. Behövs det vaccinationer? Hur packar man mest praktiskt? Frågorna är många och speciellt för er som inte har speciellt mycket resvana. Som tur är finns det många som har stor erfarenhet och som gärna delar med sig av sina tips. Det går alldeles utmärkt att resa med barn både på kortare charterresor och resor till destinationer längre bort. Varför inte utnyttja tiden innan barnen börjar skolan till att resa?

Resa med barn – på flyget

Ta kontakt med vårdcentralen i god tid för att ta reda på om det krävs vaccinationer inför en resa till det land ni ska till. Se också över era försäkringar för att få veta vad som gäller i det land ni ska resa till. Om ni ska resa med barn som är under två år har flygbolagen lite olika regler. Vanligast är att de åker gratis under förutsättning att de sitter i ert knä under flygresan. Ett annat alternativ är att de kan sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Kontakta flygbolaget för att få veta vilka regler som gäller hos dem och vad du då ska köpa för typ av biljett.

Resa med barn på solsemester

Inför långa flygningar brukar de flesta föräldrar föredra att resa på natten. Då kan barnet sova, för att inte dygnsrytmen ska förstöras. Om ni gör en resa med barn som är lite äldre och ni reser dagtid kan det vara bra att ha något som de kan roa sig med under flygresan. Det kan vara film som de kan se på en surfplatta, pennor och papper eller en bra bok. I handbagaget är det bra att packa ner nappar, en tunn filt, ombyte av kläder, badkläder och annat som behövs ifall det incheckade bagaget kommer på villovägar. För tryckutjämning i öronen är det bra att amma eller ge barnet napp.

Framme vid resmålet

Idag finns det färdiga kit att beställa som finns på rummet när ni kommer fram till destinationen. Detta kan man beställa genom flera av de stora researrangörerna. Dessa finns som en- eller tvåveckors paket och innehåller bland annat välling, barnmat, solskyddsprodukter, blöjor och annat som behövs för små barn. Välling är svenskt och finns inte att köpa i andra länder, därför kan detta paket vara lämpligt om ditt barn dricker det. Om ni ska resa med barn till resmål där paketet inte finns tillgängligt bör ni därför köpa med er välling. Barnmat brukar finnas i de flesta länder även om maten inte liknar det som finns i Sverige.

Många föräldrar som reser med lite större barn föredrar att bo på all-inclusive hotell. Där finns vanligtvis mat som barn ofta tycker om såsom spagetti, pizza och pommes frites. Glass kan de få så mycket de vill. Det tråkiga är dock att de då inte upptäcker landets matkultur. Att resa med barn och låta dem upptäcka ett främmande land betyder också att låta dem prova på något nytt. Det kommer att bli en upplevelse för dem. Dessutom är barn välkomna till de flesta restauranger och vanligtvis blir de mycket väl mottagna av lokalbefolkningen.

Semester i solen

Ett mycket viktigt råd inför en resa med barn är att ni ska ta det försiktigt med solen. Alltför många barn blir röda och brända vid solsemestrar. När ni ska resa med barn på en solsemester är det ett måste att packa ner ett förråd av solskydd. Välj helst en kräm med hög solskyddsfaktor. För de minsta finns även badkläder med solskydd. De minsta ska gärna ha en tunn t-shirt och keps på sig. Det bästa ni kan göra är att se hur lokalbefolkningen gör. De är aldrig på stranden de varmaste timmarna mitt på dagen. De går ner tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen när solen inte är lika stark.