Inför resan

Inför resan

Vad är viktigt att tänka på inför resan utomlands? Det är en fråga som kan ha lika många svar som det finns resmål. Om du bokar en sista minuten resa ett par dagar innan avresan och reser med endast handbagage har du i stort sett bara passet och biljetten att tänka på. Olika resmål kräver olika planeringar. I denna artikel ska du få några tips inför resan utomlands både vad gäller packning, säkerhet och andra praktiska saker. Om du tänker efter före vad gäller alla dessa praktiska saker blir din resa mycket smidigare och du kan istället njuta fullt ut av sol, god mat och sevärdheter.

Inför resan – smartaste packtipsen

Hur packar man smartast inför resan? Många gånger kommer man hem från en resa och inser att minst hälften av bagaget är oanvänt. Det klokaste är att begränsa bagaget. Packa ner kläder som passar ihop och välj bort allt annat. Även om du reser till ett varmt land är det bra att ha med något långärmat plagg samt lång kjol eller långbyxor. Vissa sevärdheter som till exempel kloster eller tempel kan kräva att du döljer axlar och knän. Skoskav och onda fötter har en tendens att förstöra semesterdagar. Om du inte har inplanerade besök på ställen där det är klädkoder kan du lämna finskorna hemma. Sköna skor är ett måste.

Badkläder packas helst i handbagaget. Då slipper du vänta med att bada ifall bagaget hamnar på villovägar. Av samma anledning ska du även ha mediciner i handbagaget. För att minimera krångel om du skulle ha oturen att bli bestulen, scannar du in pass, flygbiljett, kortnummer och viktiga telefonnummer. Skicka detta via mejl till dig själv för att ha det tillgängligt om det skulle behövas. Rulla kläderna, det är det absolut bästa för att slippa skrynkliga kläder. Inför resan till en storstad som kommer att inkludera shopping packar du förstås med dig så lite som möjligt för att ha plats på hemvägen för allt nytt.

TIPS: Här hittar du fler användbara råd inför din resa!

Tänk praktiskt inför resan - njut på resmålet

Pass, vaccinationer och försäkringar

I många länder, till exempel Thailand, krävs det att passet ska vara giltigt sex månader efter att du har lämnat landet. Kontrollera därför alltid inför resan vad som gäller i det land du planerar att åka till, både vad gäller pass och eventuellt visum. I de flesta länder i Europa gäller att passet ska vara giltigt under den tid du är i landet men Malta till exempel kräver att passet ska vara giltigt tre månader efter att du lämnat landet. Se över dina försäkringar och kolla vad som gäller vid resor angående självrisk, resans längd och om försäkringen täcker statlig eller privat vård.

Ta reda på vilka vaccinationer som gäller för det land du ska till i god tid inför resan. För de flesta europeiska länder krävs inga vaccinationer. Däremot kan vistelser där lura på andra faror. Även om du ser lokalbefolkningen köra moped utan hjälm betyder det inte att man inte behöver hjälm där. Det är precis lika, om inte mer, farligt där som det är hemma. Speciellt i trafiken ska man vara försiktig utomlands. Trots att det är grönt för fotgängare är det inte alla bilar som stannar.

Tänk efter före

Att råka ut för rån och ficktjuvar under resan är inte allt för ovanligt. Tänk på det inför resan, och ta därför inte med dina dyraste smycken. Många turister intar alldeles för mycket alkohol och blir därmed lätta offer. Det gör att du blir mindre vaksam och mer oförsiktig. Läs gärna på inför resan vilka länder som har hög brottslighet, men även i andra ”säkra” länder finns personer som på grund av bland annat dålig ekonomi blir oärliga. Tänk på hur du förvarar pengar och kreditkort. Ha aldrig detta i en liten ryggsäck eftersom du då aldrig har koll på vad som händer bakom ryggen på dig. Var extra vaksam i trängsel på bussar och i tunnelbana.